apelsintv.se/blogg

Museum, Bond Museum

| 1 kommentar

Photo 2013-10-01 12 49 24     Photo 2013-10-01 12 49 53     Photo 2013-10-01 12 44 23Photo 2013-10-01 12 32 44     Photo 2013-10-01 12 29 15     Photo 2013-10-01 12 37 11

Av någon outgrundlig anledning ligger det ett Bond-museum i den lilla orten Nybro i Småland. Ja, Bond som i James, inte Bond som i lantbrukare, bara för att vara tydlig. Fick nys om det i somras, så nu när jag var nere i grannskapet för Skördefesten på Öland, passade jag på att svänga förbi även Nybro. Får ju passa på när jag är lite bortrest nån helg ibland. Detta museum ligger inhyst i samma byggnad som en bilservicefirma i Nybro. Båda ställena ägs, logiskt nog, av samma person. Så ägaren har lyckats kombinera arbete med hobby.

Så det första som mötte mig och sällskapet jag var där med var att man går in genom dörren (well, duh) och sedan möts av något som kan liknas vid en bilservicebutik korsade med en presentshop. Synnerligen märkligt, det första jag tänkte var på butiken i Macken av Galenskaparna. Och där fick vi vackert vänta, då vi kom dit typ 10.30 och museet öppnad kl 10. Ägaren var tvungen att slinka iväg och starta upp allting därinne. Sen var han borta ett tag. Så vi passade på att kolla runt i butiken. Och där fanns det filmer, dockor, parfymer, pokerset, handdukar you name it. Allt med 007-loggan på så klart. Är ju trots allt ett museum med tema.

Efter ungefär 10-15 minuter blir vi inbjudna i museet (entréavgift hade vi redan betalat när vi kom dit) av ägaren. När vi kommer in så blir vi visade till den så kallade biografen (med samma antal röda biostolar som det finns Bond-filmer) för lite filmvisning som uppvärmning. Så vi slår oss ner och visningen startas. Och det som följer är en samling av filmer som relaterar till museet och han som äger och har startat hela grejen. Dock har tanken att sålla lite bland filmerna inte infunnit sig, men det är samtidigt inget problem. Är ju inget tvång att kolla på filmerna heller. Men efter ungefär 40 minuter när det började kännas för upprepande gav vi oss ut i museet istället. Och det var ett bra drag visade det sig.

Museet är väl inte så mycket ett museum som en lokal med privat insamlade saker med Bondanknytning. Och det är inte en handfull grejer heller, det står saker överallt och det finns även en del fordon att kolla på, varav alla utom ett hade varit med i Bondfilmer. Sen hur mycket som stämmer, det låter jag vara osagt. Men det stämmer säkerligen, ägaren framstår inte som en person som ljuger om sådant. Speciellt inte då han medgav att den stora svarta gondol i trä INTE var den som var med i filmen utan en exakt likadan.

Men för att sammanfatta denna besynnerliga upplevelse: Har du lite tid över och vägarna förbi Nybro är detta lilla annorlunda museum helt klart ett tips. Dock inget museum om Bond i sig utan mer en uppvisning av väldigt mycket prylar, planscher, kläder etcetera som har den engelska agenten som gemensam nämnare. Så gillar du Bond-prylar är detta ett ställe för dig. Går säkert att ha events där också, men inget jag kollade upp.

bondpanoramaKlickbar bild =)

En kommentar

  1. Haha, vilken grej!

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.


%d bloggare gillar detta: