apelsintv.se/blogg

Hej och hå, på IMAX vi ska gå. Eller ja, gick…

Ja, då blev det då äntligen ett besök till landets enda IMAX-biograf. Närmare bestämt i ”Mall of Scandinavia”, beläget i Solna. I Stockholm, för de som inte har koll på geografin. Och filmen som jag och några andra kollade på var så klart Star Wars: The Last Jedi. Måste ju göda min inre nörd ibland så han mår bra och frodas. Och innan filmen passade vi på att knata runt i shoppingcentrat och fönstershoppa, förutom att jag köpte ett set salt- och pepparkar i Legobutiken av alla ställen. Men så blir det när jag gillar att shoppa ack så nödvändiga saker. Plus att vem kan säga nej till lite Lego?

Vad ska jag säga om detta upplevelsepaket månntro?

Mall of Scandinavia
Känner jag mig själv rätt så kommer jag åka dit minst en gång till, dels för att göra det ordentligt, men även för att kunna lägga mer tid på att besöka affärerna som finns där. Inte allihop såklart, kan ju inte äta i alla restauranger på samma dag. Visste jag skulle kunna, men det känns inte realistiskt. 🙂
Men affärerna är ju alltid skoj att kunna kolla lite mer i, utan att behöva känna att jag låter någon annan vänta på mig. Allt handlar om att inte behöva jäkta kort och gott.
Men jag, eller vi som var där för filmen, hann i alla fall med några besök på bl a Disney Store, Webhallen, Hobbex och lite andra butiker. Men som sagt, jag kommer åka dit fler gånger om jag ändå ska till Stockholm. Väl värt ett besök, om man gillar shopping och att gå mycket. Stället är ganska stort, men inte överdrivet.
Ja, vi käkade en bra burgare på ett av matställena, och nej det var inte på de vanliga snabbställena. Även om det gick snabbt att få maten.

Filmstaden Scandinavia och IMAX
Ska man gå på bio, så ska det kännas att man är på bio också. Visst, mindre ställen har sin charm absolut, men det är trevligt att gå på större också. Och Scandinavia är just det, större. Vi utforskade inte lokalerna mer än att vi besökte godisbutiken och salongen dit vi skulle. Ok, du kan inte att undvika godisbutiken, du går igenom för att komma till resten av biografen. Nästan så man kan tro att SF Bio vill kränga en massa snacks, godis och dryck till sina intet ont anande besökare? 😀 Eller så tar du med dig eget, som jag faktiskt gjorde, snål som jag är. Eller mest för att jag inte vill shoppa onödigt mycket sånt. Kostar ju en hel del, kontra vad det egentligen är värt 🙂
Att sen gå in i IMAX-salongen kändes … […] … som att gå in i vilken biosalong som helst. Ja, förutom den stora loggan på väggen (bilden här ovanför). Men salongen i sig är rymlig, bekväma stolar, plats nog för att köra runt med en cykel framför Plusstolarna. Vi gjorde inte det, men det hade gått utan problem. Just sayin’. Själva upplevelsen av IMAX var som förväntat; lite större, lite bättre och lite ljudligare. De har bra tryck i högtalarsystemet i den salongen om jag säger så. Ingen risk att du somnar när du tittar film där. Fast en sak som störde mig och de runt mig också reagerade på var att glasögonen inte ”fungerade” som de skulle från början. Men det fick sin förklaring efter en stund. I IMAX-salongen väljer SF att köra en (hyfsat lång) trailer för en kommande film och en reklamsnutt i v-a-n-l-i-g 3D?!? Hallå liksom! Känns ju lite sådär med tanken bakom. Varför är detta ens något att bry sig om undrar du säkert? Jo, av den enkla anledningen att vanlig 3D, eller Real 3D som det heter hos SF, och IMAX 3D är två olika system. En kamera för 3D och två för IMAX. Vilket gör att vanlig 3D inte fungerar alls, eftersom du får ett par glasögon anpassade till IMAX när du går in i salongen. Och då kan det ju vara bra med material i samma format. Kan jag tycka. Men det blev betydligt bättre sen när filmen väl kickade igång.

The Last Jedi
Jag har alltid gillat Star Wars, vilket jag får utveckla i nåt framtida inlägg. Så det var ju inte så att jag förväntade mig att bli besviken av ännu en film i sagan om Rebellerna, Kraften och allt det där du vet. Fast jag höll ändå mina förväntningar ganska låga, utifall att det skulle bli halvbra. Men Star Wars á la 2017 (hade ju premiär i december förra året) har mognat till lite mer krigsfilm, med inslag av humor och kändes lite mer vuxen är de föregående. Nu började såklart vägen om det nya Star Wars med The Force Awakens, men denna filmen kändes mer tydlig i att den tog större steg bort från Lucas & Co. Men det finns en hel del scener i The Last Jedi som speglar eller rent av kopierar sina föregångare i de äldsta filmerna. Tänker inte skriva vilka, för det får du faktiskt lista ut själv. Men filmen är i alla fall en bra Star Wars-film, med lite mer tyngd på kriget mellan rebellerna och det då nya imperiet, eller The New Order som de faktiskt kallas. Så gillar du Star Wars är det helt klart något att titta på, eller titta på igen för den delen.

Sen ska det bli intressant att se var den sista delen tar vägen och handlar om. Blir förvisso JJ Abrams denna gången. Rian Johnson som regisserat denna rullen, honom får vi snällt vänta på, tills den helt nya trilogin ska göras. Den blir också intressant då den kommer handla om Star Wars, fast det är ej bestämt när, var och och om vilka den ska handla om. Men del IX kommer komma i december 2019, och det är ju inte så långt tills dess. Bara typ två år. Precis som vanligt. Och det börjar gå en del rykten redan, men sånt finns det Google för.

/Jim

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: