Leon

Leon är en högeffektiv yrkesmördare som lever ett tillbakadraget liv mellan uppdragen. En dag mördas alla i lägenheten intill av en korrumperad polis, alla utom den lilla flickan Mathilda som kommer hem just när hennes familj blivit mördad. När Mathilda märker vad som hänt hennes familj knackar hon på hos Léon.

Förutom att vara en actionfilm med inslag av humor, är detta en film om att växa upp. Både Leon och Matilda kan liknas vid den gamla frasen:
Två skepp som möts i natten…

Leon antar en form av fadersroll i Mathildas liv, men blir även föremål för hennes unga trevande kärleksförsök, vilka bidrar med en smula komik i filmen. Speciellt då Leons reaktion på dessa kanske inte är vad man skulle kunna tro.
Filmen följer det omaka paret genom livet under en ganska kort tidsperiod och vi får stifta närmare bekantskap med Leons livsbubbla och vad han egentligen gör för att tjäna pengar.
Detta yrke är något även Mathilda vill lära sig och en stor del av filmen ägnas åt att följa denna träning. Anledningen till att Matilda vill träna upp sig till ”cleaner” som yrket kallas i filmen är för att hon vill hämnas på den polis som ligger bakom hennes familjs öde.

Filmen är bra berättad, fotot är väl genomtänkt och man har jobbat med ljus och ljud för att skapa ett detaljerat och stämningsfullt drama om två sammanlänkade människoöden. Och man lyckas, trots den starka actiondelen, föra in en stor skopa mänsklighet och humor i denna annars ganska tragiska berättelse.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *