Thank you for smoking

Skulle Du kunna ha ett jobb där Du är den absolut mest hatade människan i USA? Följ med Nick Naylor och se hur han har det på jobbet som talesman för Big Tobacco.

Big Tobacco är organisationen av de stora tobaksbolagen i USA och Nicks jobb är att övertyga allmänheten, om att cigaretterna inte är så farliga som alla tycks tro. Anledningen till att Nick har detta inte så fullt politiskt korrekta arbete är inte hans höga utbildning eller hans kontakter. Han fick det för att han helt enkelt är väldigt bra på att snacka. Vilket han gör med glädje och övertygelse med motiveringen:

-Vi har alla lån att betala…

När Nick inte är på jobbet träffar han sina kollegor i den lilla gruppen The M.O.D. Squad, ”merchants of death”. Gruppen består av tre personer och de två andra är talesmän för vapen- och alkoholindustrin. De brukar träffas och äta, diskutera vad som har hänt på jobbet eller som man får se i filmen; jämföra vilken av deras branscher som har flest liv på sitt samvete.

Detta är såklart en satir som driver frisk med både media, i form av en skrupelfri journalist, tobaksindustrin som framställs som en samvetslös industri. Men även politiker som ser som att kall att ändra på saker.
I stort sett överdriver filmen alla som är med i den till karikatyrer och vrider deras budskap så att alla är på gränsen till fanatiska. Detta gör att man inte tar filmen på så stort allvar, vilket man inte heller ska då det egentligen bara är en drift med alla inblandade.

Men trots att filmen inte är en seriös satir i stil med några av Michael Moores filmer är den för den delen inte någon dussinrulle i stil med den senaste tidens parodifilmer typ ”Superhero movie” med flera. Filmen är underhållande, den innehåller ett bra galleri knäppa karaktärer, den röda tråden löper genom hela filmen. Men framför allt är det bra skådespeleri, även om vissa karaktärer skulle behövas putsas lite mer. Och även om budskapet är dolt i en dimma av satir handlar det kort och gott om en person som lever på att prata för en sak han troligen inte är helt övertygad om. Eller som Nick själv uttrycker det i filmen:

– Michael Jordan plays ball. Charles Manson kills people. I talk. Everyone has a talent.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *