Plan 9 from outer space


Historien utspelar sig, som så många andra filmer, i en liten amerikansk stad. Denna stad blir skådeplats för ett besök från yttre rymden. Utomjordingarna leds av Eros och han är upprörd över att människorna på jorden inte lyssnade första gången då hans folk bad om hjälp, utan istället drev bort dem från jorden med våld.

Och detta har lett till att de har bestämt sig för att sätta Plan 9 i verket; att med vetenskapens hjälp skapa en armé av zombies. Denna armé skall hjälpa utomjordingarna att slå tillbaka mot människorna och hindra dem från att skapa Solaranite, en form av solbomb som kan ödelägga hela universum.

Denna filmhistoriska kreation skapades av Ed Wood 1959 och har sedan dess blivit utnämnd till den absolut sämsta filmen genom tiderna ett otal gånger. Anledningen till dessa utnämningar är oändliga men först och främst handlar det om otaliga misstag som på grund av filmens budget aldrig ändrades. Men även för att Ed Wood, enligt olika källor, ansåg att det var perfekt precis som det var. Och om man ser filmen kommer man att märka en del av misstagen:

  • Tagningar i en dagscen är filmade på natten.
  • Trådar till ufon (som ovan) är fullt synliga i bild.
  • Gravstenar på kyrkogården är synligt gjorda av kartong och väldigt tunna.

Men trots detta och många fler misstag i filmen är detta ändå en underhållande Sci-fi som i sin story tar upp en del intressant saker; bland annat tydliga referenser till atombomben och människans kapacitet till att skapa undergång.

De lyckas även använda sig av en död skådespelare: Bela Lugosi.
Han är endast med i början av filmen i den scen om en gammal man som saknar sin döda fru. Den scenen filmades en tid innan resten av Plan 9 ens var påtänkt och var även bland det sista inom film Bela gjorde. Sedan har scenen flikats in i filmen tack vare att en annan man låtsas vara honom. Helt enkelt genom att under filmens gång gömma delar av sitt ansikte bakom den slängkappa Bela har på sig i sin scen.

Säga vad man vill om kvaliteten på Ed Wood säregna skapelse, men som en filmhistorisk vinglig milsten i kartong är den i alla fall värd en titt. Och så länge Du kommer ihåg att man INTE skall klia sig i huvudet med en pistol kommer Du inte att ta skada av denna film.

En reaktion på ”Plan 9 from outer space

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *